Keittiöpuutarha

Tämän kesän ensimmäisiä projekteja oli keittiöpuutarha. Työt aloitettiin jo keväällä alueen (n. 4x5m) pohjien tasauksella. Kalliomursketta leviteltiin jokunen kottikärry kuormallinen, murskeen levitys apuna miehen ja lapion lisäksi :) toimivat lana ja metalliharava.

IMG_90741111

Pohjan tasoituksessa meillä oli työvälineitä yli 4m lankku ja vaateri, joiden avulla levitelty murske koitettiin mahdollisimman tarkkaan saada vaateriin. Suurimmillaan maanpinta kohosi viitisentoista senttiä ja paikoitellen täyttöä ei tarvittu ollenkaan. Pohjaan tehtiin valmiiksi pieni kallistus, jottei sade- ja kasteluvesi jäisi tulevan laatoituksen alle muhimaan.

IMG_9075111

Seuraava vaihe oli itse istutuslaatikoiden muuraminen, tässä ensimmäinen jo ”valmiina”!! Istutuslaatikko muurattiin 15x59x19cm kevytbetoniharkoista (2 kerrosta + ”kansikivi”) Laatikon/Altaan sisään kosteussuojaksi laitettiin höyrynsulkumuovi kaistaleet reunoille suojaamaan harkkoja liialta kosteudelta. Kapea harkko, jota käytimme kansikivenä on lappeeltaan jokusen sentin leveämpi, joten siitä tuli kätevä lippa altaan sisäpuolelle suojaamaan muovitettua reunaa.

IMG_918411111

Hätäisen puutarhurin piti päästä heti istutustoimiin. Ensimmäinen laatikko söi sisäänsä: Kesäkurpitsan, valkosipulia, salaatteja, persiljaa, herneitä ja pari mansikan tainta.

IMG_9462111

Kalliomurskeen päälle levitettiin suodatinkangas, jota suosittelen erittäin lämpimästä, eipä ne horsmat ja muut rikat ala ihan niin helposti kasvamaan paikoissa joihin niitä ei halua! Kivituhkan kanssa hienosteltiin ja hankittiin ”Mäntsälän mustaa”, kun kaikki muukin matsku oli tummaa.

IMG_9620111

Kivituhkan piipersin polvet ruvella vieläkin tarkemmin kaatoineen paikoilleen ja sitten olikin vuorossa jo toissa kesänä Torista hankittujen laattojen pesu, värjäys ja paikoilleen kantaminen. Mies väen puuhaa tuollaisten 28 kiloisten murikoiden nostelu. Laattojen väliin, jotka ovat aika reilut 4-5cm, laitoin Kekkilän liuskekivi mursketta, jota tulee pihalle muuallekin katteeksi. Kolme säkillistä saumoihin taisi upota, kirjaimellisesti. Saumoissa on pohjalla kivituhkaa sentin-pari, sitten mursketta, jonka sekään levitin ”enkelinkevyellä” otteella kivituhkaa, tiivistin kastelemalla ja päällimmäiseksi laitoin pelkkää mursketta. Osan kivistä ihan asettelin paikoilleen, piipertäjä kun olen!

IMG_9675111

Istustusaltaiden pinta on ”rapattu” Weberin Vetonit 137 sementtilaastilla. Väriä laitettiin istutusaltaiden  pintaan Tikkurilan tummanharmaalla Patio kivikuullotteella. Samalla litkulla (kuullote on oikeasti ihan litkua) värjättiin harmaat laatat tummemmiksi. Ihan loisto tuote!!

IMG_9679111

Valmista!! Jonkin aikaa projektin kanssa meni, mutta olen lopputulokseen enemmän kuin tyytyväinen. Istutuslaatikoiden reunoilla on mukava istua ja poimia herkkuja talteen. Ja uskoisin kasvienkin pitävän maaperästä, jota ympäröivä tumma kivimassa lämmittää.

Tarkempi kuvien tuijottelija saattoi huomata vaivihkaa edistyvän aitaprojetinkin taustalta. Siitä joskus myöhemmin lisää!

 

Jos tykkäsit postauksesta, klikkaamalla sydäntä kerrot sen meille.

Jaa ystävillesi

Join The Conversation

Aiheeseen liittyviä artikkeleita