Projekti – The Silta

IMG_5836

Tästä se idea sitten lähti. Viime syksynä sain paljulandia terassin valmiiksi ja mieleen tuli rakentaa terassin päädystä  (Tuolta kohdin missä aidan pätkä nojaa terassiin) silta kalliolle. Haaveissani näin sillan molemmin puolen kasvavan heinää, jota pitkin voisi juoksuttaa käsiä sillan yli kävellessä. Eli sillan kaveriksi piti rakentaa istutusallas rantalaituri fiilistä mahdollistamaan.

IMG_0068

Tässä kuvaa projektin alkumetreiltä. Aidan pätkä taisi tuossa olla koko talven yli. Sivustalle on jo muutama kevytbetoniharkko nostettu ja maata tasailtu murskeella. Istutusallasta varten tarvittiin muuri, sillan toisella puolella oli jo kallio sen verran korkealla, että se toimitti toisen seinämän virkaa.

IMG_0066

Muuri tehtiin ensin. Tämä oli luontaisesti paras paikka aloittaa muuri/istutusallas kokeilu kevytbetoniharkoilla, koska muuri on ihan tontin perällä eikä niin katseille altis jos se menisi ihan mönkään. Mistään en ole vastaavaa toteutusta löytänyt enkä ikinä aiemmin ole mitään muurannut, joten aikalailla mentiin mututuntumalla.

IMG_0065

Pohjatöiden tärkeyttä ei voi kuin korostaa. Korko ja muurin paikka kun oli katsottu niin alkoi murskepohjan tasoittelu vaateriin. Tai no pienen kaadon kera, muuri viettää hieman pois talon suunnasta ja kallistuu aavistuksen taaksepäin. Se ihan varuiksi siltä varalta jos maa istutusaltaassa painaisi muuria ulospäin. Iskettiin harkojen alle samaa laastia kuin saumoihinkin ja joka kerrokseen varmuuden välttämiseksi kierrokset 8mm harjaterästä. Luulis pysyvän kasassa :)

IMG_0051

Sillankin kanssa tehtiin muutama ei niin nätti, mutta toimiva ratkaisu. Ensinnäkin terassin alapuolelle rakennettiin jämäpuista seinä, joka peitettiin höyrynsulkumuovilla (patolevy olisi ollut kalliimpaa – tarkka markka) Eli nyt oli mullat aisoissa. Seuraavaksi pähkäilin sillan jalkojen kanssa, että miten ihmeessä ne suojaan märältä mullalta. Alunperin ajatus oli ollut täyttää sillan alusta kokonaan isoilla kivillä, mutta kuningasajatus olikin peittää sillan sivusta kokonaan juurikankaalla, joka päästäisi kosteutta jonnin verran läpi, mutta mullat pysyisivät kurissa sillan rungon toisella puolen. Jalkojen ympärille silti kasattiin isoja kiviä, joten ne eivät ole suorassa kosketuksessa minkään kostuvan kanssa ja näin ilmakin kiertää sillan alla hyvin.

IMG_0052

Sinne niitä kiviä upposi jokunen (kuvassa vasta muutama) Harkkojen taakse tehtiin myös kosteuden eristämiseksi muovitus. Lisäksi muuriin laitettiin hieman leveämpi kansikivi, muovin päälle tuli siis pieni lippa, joten sadevesi ei pääse ihan helposti muovin ja harkon väliin ropisemaan. Aika näyttää miten kaikki nämä ”ihan itse keksin” ratkaisut toimivat.

IMG_0049

Tässä silta on jo valmis ja ensimmäiset heinätupsutkin on istutettu ja kiviä laitettu sillan vierustoille. Mutta.. tässä vaiheessa lähti mopo käsistä.

Sillan ja kallion välille jäi vaihteleva korkoero n. 15-35 cm, minkä koin liian suureksi. No siitähän se ajatus sitten lähti jatkaa siltaa porrastasanteina kalliota alas, johon oltiin jo alettu tekemään toista muurin pätkää (mikä oli ihan Mikon keksintö) rajaamaan terassikiveystä nurmikosta ja antamaan hieman näkösuojaa sekä lisä istumapaikkoja. Muurilla oli sen verran mukava ja lämpöinen istuskella.

IMG_0048

Oishan tää silta näinkin toiminut, mutta kyllä vaan mopon karkaillu välillä kannattaa! Alemmassa kuvassa rojekti on vielä kesken, mutta ei yhtään harmita muiden projektien lykkääminen tämän komistuksen takia. Altaaseen on istutettu vielä yksi Harokataja ja pari Lamohietakirsikkaa ja liuta lisää kiviä.

IMG_0063

Muurit rapattiin ja käsiteltiin Tikkurilan Patio -kivikuulotteella tummanharmaiksi. Pation kivet ostin tori.fin kautta eurolla kipale. Kokoa 50x50x6 ja painoa komiat 27kg tsippe. Pikkanen kantaminen ja kuskaaminen niiden kanssa oli, mutta kyllä kannatti. Nämä 40v vanhat laatat vielä käsitellään tuolla samalla aivan loistavalla kuullotteella tummanharmaiksi. (sävyjä on saatavilla kymmenisen ja tavara on kyllä ihan parasta!)

IMG_0055

Ensimmäistä kertaa myös laatoitettiin. Ensimmäisten laattojen kanssa mulla oli apuna piipertämässä isäni ja veljeni ja pakko sanoa, että tässäkin hommassa pohjatyöt ja niiden kanssa säätämistä ei voi tehdä liikaa. Meilläkin kaikesta vaateroinnista huolimatta (vaikka kaadot ovatkin kohdallaan) on muutaman laatan kohdalla selvästi kohoumaa ja toisaalla laskeumaa. Nyt se ei haittaa, mutta josko joskus haluaa vielä piipertää niin eiku vaan laattaa ylös ja pohjia muokkaamaan. Isoa laattaa kiertämään hankittiin vielä upouutta Torikiveä niin laattapinta saa siitäkin lisää elävyyttä ja selkeän rajauksen.

IMG_0057

Tänään sain tehtyä laatoituksen loppuun ja seuraavaksi tämän projektin tiimoilta on vielä viimeistelytöitä: Porrastasanteilta puuttuu pari helmalautaa (lautaläjän kohdalta), laatat vielä värjätään ja terassin alusta siivotaan ja rimoitetaan piiloon.

Tosin ennen rimoitusta taidan rakentaa parit aurinkotuolit :) Otetaan sitten uusia kuvia koko komeudesta. Ja kunhan joudetaan on seuraavana listalla lisää terassia ja seuraava vielä tulevasta kuudesta istustusaltaasta.

Jos tykkäsit postauksesta, klikkaamalla sydäntä kerrot sen meille.

Jaa ystävillesi

Join The Conversation

Aiheeseen liittyviä artikkeleita