Puutarhan kevät

TO DO:

  • puiden ja pensaiden hoitoleikkaukset
  • kalkitse nurmikko (joka toinen vuosi)
  • leikkaa kuihtuneet perennojen ja muiden kasvien varret
  • lannoita puutarhan istutusalueet

Turvallisin aika hedelmäpuiden leikkaamiselle on kevättalvi, kun pahimmat talvipakkaset ovat ohitse. Leikkaamista voidaan jatkaa pitkälle kevääseen, niin kauan kuin puut ovat lepotilassa eli silmut eivät ole alkaneet turvota. Meidän omenapuissa näyttäisi olevan pari oksaa, jotka voisi napsaista pois, mutta olen antanut itseni ymmärtää, että vielä tärkeämpää olisi alkaa taivuttelemaan noita oksia vaakatasoon. Pirkan sukkahousuvinkeillä saisi näinkin hurmaavan lopputuloksen aikaiseksi :) Naapurit tykkäis!

kuva82503

Nurmikon kalkitsemisen olisi voinut tehdä jo lumen päälle, mutta nyt on taas maa lumeton. Sulavan lumen kosteus nopeuttaisi kalkin liukenemista maahan, joten pieni lumisade ei olisi vielä pahitteeksi, pientä aloittelevaa puutarhuria avustamaan. Kosteaan multaan kannattaa tehdä myös tarvittaessa paikkauskylvöt. Meillä näyttäisi lumen alta paljastuvan lähinnä pupun papanoita, joten toivottavasti paikkauksia ei edes tarvita. Mokomat puput ovat jyrsineet syyshortesian oksia aikalailla, joten jää nähtäväksi kuinka niiden kanssa käy, kaipa nekin vahingoittuneet oksat pitää leikata?

Perennat ja heinät saivat syksyllä rauhassa peittyä lumipeitteen alle ja aikamoinen sekamelska lumen alta paljastuu. Siinä on puutarhurille hieman saksimista. Yksi pieni havu pitää pelastaa Viiruhelpin kynsistä ja istuttaa toisaalle kokonaan. Paria heinäpuskaa viime kesänä katselin sillä silmällä, että taitavat saada siirtotuomion toisaalle. Sitten kohta jännitetäänkin, mitkä perennoista jatkavat tänä vuonnakin kasvua ja mille saa heittää jäähyvästit.

Kukkapenkit, pensasaita ja muut istutukset saavat varmaan niskoilleen kevätlannoitetta, kunhan maa on kunnolla sulanut. Eli lannoitteita ja kalkkia ostoslistalle ja kohtahan tää kaiken maailman kaupoilla ravaaminen tästä taas alkaa!

 

Jos tykkäsit postauksesta, klikkaamalla sydäntä kerrot sen meille.

Jaa ystävillesi

Join The Conversation

Aiheeseen liittyviä artikkeleita