Terassin rakennusraportti

Tällaista rakennelmaa sitä on sitten viime päivät kasailtu. Isäni kanssa rakennettiin ensin portaat ja seuraavana päivänä jatkettiin terassin rungon kanssa. Samana iltana ehdin vielä kolme ensimmäistä terassilautaakin muotoilla ja ruuvailla paikoilleen. Tätä ihanaa puurakennelmaa tässä sitten olenkin aikalailla päivittäin rakennellut.

IMG_5482

Kuulostaa ehkä helpolta ja simppeliltä, mutta kaikkea muuta! Pelkkien terassilautojen kanssa on aika säveltäminen:

– Mittaa oikealta kohdalta minkä pituinen lauta tarvitaan. Tein juoksuihin merkit 10cm jaolla, että sain mitat suht oikeilta kohdilta ja suoraan.
– Sahaa oikean pituinen lauta. Meillä oli välillä käsisaha ja välillä sirkkeli käytössä.
– Piirrä laudan toiseen päähän siihen tarvittava muoto kallion mukaan.
– Sahaa (pistosahalla) laudan päähän piirretty muoto
– Nosta nelimetrinen lauta paikoilleen
– Totea ettei se vielä istu kohtaansa
– Piirrä uusi tarkempi muoto ja sahaa se
– Sovita lautaa uudestaan ja totea, että lauta keikkuu kallion päällä
– Sahaa tai vuole puukolla/mattoveitsellä ylimääräistä puuta laudan alapinnasta pois tai vaihtoehtoisesti moukaroi vasaralla kalliota mikäli mokoma kumpare siitä murenisi
– Huomaa sipistelleesi lautaa jo yli puoli tuntia eikä se vieläkään istu paikoilleen, jossain on milli liikaa puuta.
– Toista edellä mainitut vaiheet kunnes lauta on kaikinpuolin sopiva (tai vaihtoehtoisesti ajattelet tunnin jälkeen, että ”ei jaksa, ei tätä kukaan huomaa” ja jatkat seuraaviin kohtiin ilman lisähifistelyjä)
– Viimeistele laudan pää poistamalla törröttävät tikut
– Ruuvaa lauta juoksuihin (tein 5mm välit lautojen väliin) Vinot laudat saa suoristettua ennen ruuvaamista laittamalla puukiilat lautojen väleihin ja vasaroimalla niitä kunnes ”sauma” on oikean levyinen
– Visko teräväpää edellä laatikosta käteesi kynnen alle osunut ruuvi huitsinnevadaan kiroillen
– Tarkista välillä laudoituksen leveys parista kohtaa ja ristimittakin jos löydät kaverin mitan toiseen päähän
– Koska runko on tehty hyvin, on laudoitus tarkistamattakin vaaterissa
– Lopuksi totea kuinka polvissa on kipeät punaiset painaumat, käteen sattuu, tarvitset tukea ylös noustessasi, etkä pysty suoristamaan selkääsi ja hiki valuu sokaisevasti silmiisi.

Tästäkin huolimatta köpöttelet hakemaan uuden laudan ja toistat edellistä rumbaa noin 7 tuntia putkeen. Ja seuraavana päivänä kaikki toistuu ja toistuu, toistuuuuu…. Avot!

Siinäpä se, aikaahan tuo säätäminen syö. Mutta lopputulos on kyllä sen veroinen! Ja onneksi kaikki tulevat terassit ovat suorakulmaisia, sellaisenhan rakentaa päivässä :)

IMG_5484 IMG_5501

Runko on vielä vaiheessa. Tuohon moduulien väliseen rajaan tulee sitten porrastus ja terassi nousee kodinhoitohuoneen kynnyksen korkeuteen. Oikean puoleisessa kuvassa terassin portaat ja kaidetolppa, johon tehdään vielä jossain vaiheessa rimakaide.

IMG_5508

Tän verran itse terassia on jo valmiina. Valmista pintaa siinä on nyt noin 1/3. Jokunen metri tuohon on puutavaraa uponnut ja terassiruuvejakin olen 800 jo ruuvaillut. Tässä touhussa on polvet menneet muussiksi, selkä kipeäksi, sahaus ja ruuvaillu käteen tullut jo ensimmäinen känsä ja niska palanut vesirakkuloille. Tämän terassin eteen on verta ja hikeä vuodatettu ihan kirjaimellisesti. Kyllä rakentelu on ihanaa. Mutta olenpa oppinut käyttämään pelkäämättä niin pistosahaa kuin sirkkeliäkin.

Jos tykkäsit postauksesta, klikkaamalla sydäntä kerrot sen meille.

Jaa ystävillesi

Join The Conversation

Aiheeseen liittyviä artikkeleita